Pogosta vprašanja

     

Kdaj je primeren čas za sterilizacijo oz. kastracijo mačko oz. mačka?

Najbolj svetujemo sterilizacijo oz. kastracijo pred nastopom pubertete, torej v obdobju 4–6 mesecev starosti, lahko pa tudi že prej. Velja, da mora mladič tehtati vsaj en kilogram. Nikoli pa ni prepozno za omenjena posega. Pri starejših živalih načeloma svetujemo malo več preiskav, kot je pregled krvi, pred samo anestezijo, da bo ta bolj varna.

Živa Černe, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta Max


Ali je sterilizacija nevaren poseg?

Sterilizacija mačke je rutinski operativni poseg, ki je zelo redko povezan z zapleti. Večina mačk ga zelo dobro prenaša in se že isti (najkasneje pa naslednji) dan obnaša, kot da se ni nič posebnega zgodilo. Res pa je, da so tudi pri sterilizaciji – kot pri vsaki operaciji – prisotna določena tveganja. Tveganje, povezano s splošno anestezijo (ki je za omenjeni poseg seveda nujna), je večje pri starejših ali zelo mladih živalih, sploh pa bolnih (oslabljenih, z infekcijami, z obolenji srca, ledvic ali drugih organov).

Na splošno rečeno je anestezijsko tveganje zelo nizko ob uporabi varnih sodobnih anestezijskih protokolov in skrbnem spremljanju življenjskih funkcij. Tveganje za večje krvavitve med operacijo je ob pravilni kirurški tehniki pri tem posegu izredno majhno. Najpogostejši zaplet pri celjenju rane je infekcija zaradi lizanja/grizenja šivov. Vse omenjene možne komplikacije v praksi pri mačkah vidimo izredno redko, zato bi sterilizacijo težko označila za nevaren poseg.

Živa Černe, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta Max


Kako dolgo traja okrevanje po sterilizaciji oz. kastraciji? Kako naj skrbimo za mačko po posegu?

Mačke po sterilizaciji ali kastraciji praviloma hitro okrevajo. Isti dan so lahko še malo omotične zaradi vpliva anestetikov, zato jih moramo prvi dan in ponoči obvezno imeti v zaprtem prostoru, na sobni temperaturi. Hrano jim ponudimo, ko so popolnoma budne, približno dve uri po tem, ko jih pripeljemo domov. Naslednji dan jim v hrano damo protibolečinsko zdravilo. Kirurško rano pri samičkah prvih nekaj dni dnevno pregledamo. Komplikacije so sicer zelo redke, ob morebitnih težavah pa se posvetujemo z veterinarjem.

Nuša Mole Kos, dr. vet. med., Veterina Barje


Se bo mačka po sterilizaciji oz. kastraciji zredila?

To je predvsem odvisno od lastnika! Res je, da se po sterilizaciji/kastraciji metabolizem nekoliko upočasni, mačka se zaradi odsotnosti spolnega nagona večinoma po posegu tudi manj giblje, zato potrebuje manj hrane oziroma manj kalorično hrano od nesterilizirane/nekastrirane. Če bo dobivala enako količino in vrsto hrane, se bo torej zredila, če pa boste kalorični vnos ustrezno zmanjšali, bo telesna teža ostala nespremenjena, kar je iz zdravstvenega vidika tudi zaželeno.

Živa Černe, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta Max


Zakaj priporočate, da se hkrati s posegom sterilizacije oz. kastracije opravi tudi t. i. mikročipiranje – označitev mačke z mikročipom?

Obvezno mikročipiranje mačk predvideva predlog novega zakona, še bolj pomemben razlog pa je korist, ki ga mikročipiranje predstavlja za mačko. Od ogromnega števila izgubljenih mačk, ki jih sprejmemo v zavetišče, jih le nekaj najde svojega skrbnika. V letu 2018 smo v Zavetišču Ljubljana prejeli 165 prijav o pogrešanih mačkah. Skrbnikom pa smo vrnili le pet pogrešanih mačk. Skoraj dve tretjini mačk ostaja pogrešanih. Mnoge najdejo dom pri drugih skrbnikih, ki mislijo, da jih je nekdo zapustil.

Če je mačka označena z mikročipom, je verjetnost, da se bo žival vrnila v svoj dom, veliko večja. Imeli smo že primere, ko smo našli označeno mačko, ki so jo skrbniki pogrešali leto dni, lani pa smo našli celo mačko, ki so jo skrbniki izgubili pred tremi leti.

Če mačka ni označena z mikročipom, je verjetnost, da se bo ob izgubi vrnila domov, majhna: domov se bodo vrnile le tri mačke od stotih. Če je mačka označena z mikročipom, je verjetnost neprimerno večja. Za primerjavo: kar trije od štirih izgubljenih psov se vrnejo domov, predvsem zato, ker so označeni z mikročipom – izgubljeni pravzaprav ostajajo le tisti, ki niso označeni. Ste zaradi stroška nekaj evrov pripravljeni tvegati, da vaše Pike nikoli več ne bo domov?

Marko Oman, dr. vet. med., vodja Zavetišča Ljubljana


Ali bo sterilizacija oz. kastracija mačke vplivala na njen značaj?

Sterilizacija oziroma kastracija spremeni vedenje mačk, največ prav tam, kjer si to želimo. V kolikšni meri se vedenje spremeni je odvisno od mačke do mačke, v veliki meri pa od starosti mačke: Pri starejših se manj spremeni, ker je vedenje že precej utrjeno, pri mlajših pa se neželeno vedenje lahko sploh ne razvije.

Najpogostejše zastavljeno vprašanje je, ali bo mačka po posegu bolj lena ali bo sploh še lovila miši? Mačka bo ostala enako aktivna in bo tudi v prihodnje lovila miši, jih lovila še več, ker se ne bo zamotila z gonitvijo in vsem, kar spada zraven. Torej se ne bomo zbujali sredi noči ob mačjih podoknicah, trepetali v strahu za mački pobeglimi na ljubezenski potep ali obupovali ob pretepu našega ljubljenca z drugimi mačkoni za naklonjenost mačje dame. Manj bo glasnih mačjih prepirov. Veliko manj si bomo belili lase zaradi čiščenja mačjega urina povsod okrog hiše, po stanovanju, povsod tam, kjer si sicer mačji ljubimci puščajo takšna ali drugačna sporočila v obliki še posebej odišavljenega urina. Mačke ne bodo bolj lene, le več časa bodo imele zase in tudi za nas, več bodo pri volji za crkljanje. Več časa bodo posvetile tudi lastni negi in ostale otroško igrive do pozne starosti. Torej osnovni značaj mačke ostaja enak oziroma se celo izboljša v želeni smeri. Seveda pa pomembno vlogo pri tem igramo tudi sami z vzgojo in socializacijo, ki se nikoli ne preneha, kot tudi ne skrb za primerno kondicijo naše mačke.

Marko Oman, dr. vet. med., vodja Zavetišča Ljubljana